Postavke
Veličina fonta:
+
-
Kontrast:
+
-
Izgled:
+
-

Arhiva aktualnosti - objava

PROJEKT: Zapošljavanje uz podršku

07.11.2005

PROJEKT: ZAPOŠLJAVANJE UZ PODRŠKU NA OTVORENOM TRŽIŠTU RADA

Centar za rehabilitaciju «Zagreb», u okviru svoje široke ponude usluga i programa, izradio je projekt zapošljavanja osoba s mentalnom retardacijom na otvorenom tržištu rada i to u suradnji sa stručnjacima iz Nizozemske.

Kako je pravo na rad jedno od važnih ljudskih prava, a i važan korak za punopravno članstvo u društvu, mišljenja smo da naši korisnici sa svojim sposobnostima mogu konkurirati na tržištu rada za obavljanje nekih poslova, uz osobe koje će im pružiti podršku u procesu rada. S obzirom da u našem radu osluškujemo potrebe pojedinca, došli smo do zaključka da je potrebno poduzeti korake kako bismo im zajedničkim snagama osigurali mogućnost zapošljavanja uz podršku.

ŠTO JE ZAPOŠLJAVANJE UZ PODRŠKU?

Zapošljavanje uz podršku je oblik zapošljavanja u kojem zaposlenik ima podršku od osobe koja je educirana za radnog instruktora (job coucha) i to tako da nakon treninga za određeni posao «job couch) odlazi s korisnikom na radno mjesto i pomaže mu oko uvođenja u posao i svladavanja svih poteškoća na koje može naići u svom radu.

Pomoć se postupno smanjuje ( procjenom stručnjaka) i korisnik nakon toga samostalno obavlja svoj posao.

ŠTO JE CILJ NAŠEGA PROJEKTA?

Kratkoročni cilj projekta je zaposliti 9 korisnika na otvorenom tržištu rada, te da njihov rad traje 2 godine i da za taj rad dobivaju određenu plaću.

Dugoročni cilj našega projekta je da zapošljavanje osoba sa mentalnom retardacijom postane sastavni dio misije Centra za rehabilitaciju «Zagreb».

GDJE SMO SADA?

Trenutno je u našem Centru zaposlen jedan korisnik koji je 3 godine proveo u radionici «Rotor», a godinu dana, koliko traje projekt, radilo se na učenju vještina koje su potrebne kako bi mogao stupiti u posao. Valja reći da je to mladić koji je završio srednju školu i bio prijavljen u Zavod za zapošljavanje, a mi smo ga mogli zaposliti.

U radionicama našega Centra veliki je broj korisnika koji imaju mogućnost «klasičnoga» zapošljavanja, ali njihove sposobnosti ipak nas upućuju da mogu konkurirati na tržištu rada, pod uvjetima koje ćemo iznaći za njih.

Sada se provodi, za određeni broj korisnika, usvajanje vještina koje su potrebne za zapošljavanje, provodi se edukacija radnih instruktora koji će pratiti naše korisnike u poslu i edukacija koordinatora koji će iznalaziti poslodavce za rad s našim korisnicima.

Trenutno je uspješno zaposleno 10 naših korisnika na otvorenom tržištu rada.

Također je važno naglasiti da je izašao zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, a i u očekivanju dovršavanja pripadajućih pravilnika, nadamo se da će nam oni pomoći u ostvarivanju cilja našeg projekta. Trenutno pregovaramo s jednim poslodavcem.

KOJA SU NAŠA DOSADAŠNJA ISKUSTVA SA ZAPOŠLJAVANJEM?

U našim radionicama se trenutno nalazi oko 80 korisnika od kojih je jedan dio probao raditi na otvorenom tržištu rada. Ali moramo biti iskreni i reći da su ti poslovi brzo završili, a naši korisnici su izašli sa negativnim iskustvima. Unatoč tomu postoji želja i potreba za zapošljavanjem. Zato smo i krenuli u ovaj projekt zapošljavanja uz podršku.

U početku su roditelji korisnika bili vrlo nepovjerljivi zbog negativnih iskustava, no sada imamo zajednički cilj – zapošljavanje uz podršku.

POŠTOVANI ČITAOČE!

Kako bi naš projekt uspio, potrebno je naći poslodavce koji će ponuditi poslove našim korisnicima. Svi dobro znamo da moramo krenuti od naših prijatelja i poznanika, a to naravno moraju biti ljudi koji će razumjeti našu potrebu.
Javite nam se.
Isto tako svaka sugestija koja pridonosi uspjehu projekta, bit će nam dragocjena.

Voditelj projekta:
Alma Barjaktarević, prof.