Postavke
Veličina fonta:
+
-
Kontrast:
+
-
Izgled:
+
-

Arhiva aktualnosti - objava

Izlet na Sljemenu

06.06.2012

U srijedu, 30.5.2012. godine korisnici, roditelji i stručni djelatnici radionice Zaprešić proveli su jednodnevni izlet na Sljemenu u organizaciji HVIDRE Zaprešić , Općine Bistra i restorana ŠPIRO Bistra , te grupe prijatelja. Ovaj izlet imao je i edukativan, ali i humanitaran i sportski karakter. Treba istaknuti da su svi sadržaji izleta bili pažljivo isplanirani i prilagođeni mladim ljudima korisnicima Radionice Zaprešić. Osiguran je prijevoz autobusom Zaprešić – Bistra – Rudnici Zrinski – Krumpirište, Sljeme – Zaprešić.

Na početku, korisnici, roditelji i stručni djelatnici posjetili su Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri . Bolnica je smještena u baroknom dvorcu grofova Oršić iz 1773. godine. Bolnica se bavi najvulnerabilnijom populacijom, nemoćnom i gotovo u pravilu djecom koja boluju od neizlječivih bolesti od 0-18 godina starosti, njih 110. To su uglavnom oboljenja centralnog nervnog sistema, endokrini poremećaji, metabolički poremećaji, reumatske bolesti, fenilketonurija, celijakija, razni sindromi, hidrocefalus i druga teža oboljenja bez prognoze za ozdravljenje, a zbog nemogućnosti da imaju pravilan tretman u obitelji smještavaju se u ovu Bolnicu. U bolnici smo zatekli i grupu mladih ljudi-volontera iz Italije koji, oslikani u različite likove iz dječjih bajki, uljepšavaju djeci boravak u bolnici. Ovom prilikom dogovoren je i uzvratni posjet djece, volontera i stručnih djelatnika Bolnice Radionici. Simboličnim darivanjem oprostili smo se i nastavili put prema Sljemenu.

Treba istaknuti kako se na području općine Bistra, na sjevernim obroncima Medvednice, nalazi slalomska staza na kojoj se od 2005.održavaju utrke za svjetski skijaški kup pod nazivom „Trofej snježna kraljica“ . Općina Bistra je zajedno sa drugim organizatorima tijekom ljeta 2005. u cijelosti rekonstruirala i asfaltirala cestovni prilaz do ciljne arene skijaške staze. Ovime je Medvednica dobila još jednu modernu prometnicu ( na cesti od cca 6 km postoji preko 20 ugibališta za automobile ) čime je omogućen izravan pristup skijalištu sa sjeverne strane, a izletnicima brz i jednostavan dolazak na Sljeme. Kako bi imali brz i siguran prolaz autobusom organizatori su osigurali pratnju prometne policije policijske postaje Zaprešić.

Renđeri javne ustanove „Parka prirode Medvednica“ dopratili su nas u tajanstveno podzemlje Medvednice- Rudnik Zrinski. Uz stručno vodstvo saznali smo da je Rudnik Zrinski srednjovjekovni rudnik srebra iz 16. i 17. stoljeća prvi u Hrvatskoj uređen za turističko posjećivanje. Ime nosi po Petru Zrinskom čija je obitelj stoljećima bila vlasnik mnogih posjeda diljem Hrvatske. Uz obavezne rudarske kacige dodirnuli smo alat pet stotina godina star, osluhnuli uzdahe izmučenih rudara, molitvu sv. Barbare, strogi glas Bergmeistera, kapanje vode, osjetili miris podzemlja, hladnoću i strah od nepoznatog. Svakako doživljaj za pamćenje!

Iz rudnika na Sljemensko sunce na poznatom Krumpirištu. Dok su naše domačice, Nikolina i Željka pripremale roštilj, mi smo se družili, izvlačili tombolu, pjevali, recitirali, a „sportska grupa“ prošetala se Erberovim putem do Crvenog spusta. Zajednički roštilj i zagorska kapljica svima je pasala. A onda vrhunac dana – potezanje konopa! Fair play i sportsko navijanje krasilo je obje strane tako da sudac Dražen nije imao izbora nego proglasiti ekipu djevojčica, djevojaka,žena, majka i domačica, gospođa, teta i profesorica ukupnim pobjednicima. Bravo žene!
Hvala Draženu, Kreši, Tihomiru,Darku, Nikolini, Željki, Panchu, Borisu, Darku, Danijelu i svima koji su na bilo koji način pomogli da se ovaj izlet ostvari. Svi ste nam u srcu! Za kraj treba ponovno istaknuti prekrasno zajedništvo Radionice Zaprešić, obitelji korisnika i lokalne zajednice.