Centar za rehabilitaciju Zagreb


  • English language

Dislocirana jedinica - Folnegovićevo

Proizvodi radionice Folnegovićevo

Radionica u Folnegovićevom naselju osnovana je 1.rujna 2008.godine u sklopu Udruge za sindrom Down. Osnovna djelatnost radionice je sustavno pružanje podrške odraslim korisnicima sa sindromom Down, te poboljšanje kvalitete življenja korisnika i njihovih obitelji u skladu s potrebama i željama.

Prostor radionice je dosta skučen (oko 16 m2) tako da sada broji 6 korisnika i rehabilitatora. Opremljen je s malom priručnom kuhinjicom, velikim stolom za rad, glazbenom linijom, policom za izlaganje radova i ukrasa, i malim kompjuterskim kutom s instaliranim i prilagođenim programima (igrice,glazba,bojanke,puzzle...). Oblikovan je vrlo topli prostor za rad i druženje korisnika s rehabilitatorom. Sav potrebni materijal za rad smješten je u malom spremištu i namjenski napravljenom ormaru. TV prijemnik s DVD uređajem nalazi se u zajedničkoj prostoriji Udruge, gdje korisnici mogu gledati odabrane filmove. Uvedeno je i centralno grijanje što prostor čini toplim i ugodnim u zimskom periodu.

Radi se prema Planu i programu prilagođenom sposobnostima, željama i afinitetu svakoga korisnika.
Stvorena je dobra atmosfera unutar radionice, osjećaj sreće i zadovoljstva kod svakog korisnika. Uspostavljena je dobra komunikacija s roditeljima i suradnja oko većine aktivnosti, na zadovoljstvo svih a posebno korisnika. U radionici se sprovode sljedeće aktivnosti:
- različite kreativne aktivnosti vezane za određene blagdane i godišnja doba (izrada Božičnih i Uskršnjih ukrasa i čestitki, različitih uporabnih predmeta vezanih za teme jeseni i ljeta,
  fašnika,Valentinova i sl.);
- ponavljanje starih i stjecanje novih znanja i vještina;
- jačanje samosvijesti i samostalnosti korisnika, uključivanje u nove sredine, socijalizacija, druženje unutar i izvan radionice te stvaranje pravilne slike o sebi i odnosu prema drugima;
Sve se to odvija u jednom pozitivnom ozračju, što je kod korisnika stvorilo osjećaj pripadnosti i vezanosti za osoblje i radionicu, protkano povjerenjem,srećom i željom da dio dana provedu u toj sredini. Uz glazbu,ples i smijeh slave se rođendani i obilježavaju različiti blagdani.


Rekreativni dio sprovodi se u obližnjem parku (šetnja,igra stolnog tenisa i košarke), a jednom tjedno odlaze u Centar za rehabilitaciju u Sloboštini na tjelesni odgoj pod vodstvom kineziterapeuta.
Tijekom godine u radionicu dolaze i studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta na tjedne vježbe.

 

  • CR "Zagreb"
  • Dislocirana jedinica - Folnegovićevo
  • Hrgovići 59
  • HR-10000 ZAGREB
  • Tel./Fax: 01/6144 103
  • Kontakt osobe:
    • Jadranka Kovačević, prof. def.

 

Aktualnosti

14.3.2020.

KORONA VIRUS

naputci i preporuke u svrhu sprječavanja epidemije bolesti...

Opširnije »

Arhiva aktualnosti »