Centar za rehabilitaciju Zagreb


  • English language

Aktualnost

4.2.2020.

IZLOŽBA "SLIKE DODIROM"

SLIKE DODIROM - radovi učenika COO “Vinko „Bek“

Likovnost i oštećenje vida. Mnogi bi rekli da to nikako ne ide zajedno. Sljepoća je stanje u kojem je onemogućena vizualna komunikacija, a kod slabovidnosti ona je znatno otežana.
Kroz likovnost odgajamo vizualnu pažnju – učimo gledati. Međutim, zaboravljamo da postoji i taktilna pažnja – pažnja dodira, dodira koji upoznaje svijet, dodira koji istražuje svijet, dodira koji gradi svoju sliku svijeta.
Na nama je da djeci s oštećenjem vida omogućimo da dodiruju, upoznaju i stvaraju.
Ovom izložbom pokazujemo radove koji su možda i najsloženiji za prikaz slijepoj osobi. Radi se o slikama koje su taktilne. Napravili su ih naši korisnici što slijepi, što slabovidni. U našem centru potičemo taktilnu komunikaciju stoga i učenici koji vide ponekad grade taktilne slike kako bi bile dostupne na dodir slijepim učenicima. Radi se o prikazima likova kao i crteža. Neki radovi su puni šarenih boja i oblikovali su ih slabovidni učenici a neki su ne šareni i njih je stvarala ruka slijepih učenika. Svi su rađeni u papier - mache tehnici ili kako mi to zovemo papirnoj kaši koja nam omogućava da gradimo slike dodirom i ostavljamo za sobom taktilne tragove naših doživljaja, naših osjećaja i naših ruku.
Svi oni nastali su iz potrebe za stvaranjem, koja nam je jednaka važna bez obzira na oštećenje vida.

Otvorenje u galeriji Orlovac 13.02.2020. u 15 sati

Priložene fotografije:
izlozbaizlozba
Priloženi dokumenti: